ceasuri rusesti

O mica colectie de ceasuri: Vostok, Pobeda, Poljot, Raketa, Slava, Volna, Chaika, Luch, Molnija, Kama, Zim, Komandirskie, Start, Sekonda, Mir, Start, Kirovskie, Sportivnie, Mockba, Zaria, Amfibia, Stalingrad

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Ceasuri Raketa

Ceasuri Raketa


raketa logo ceas   Mecanisme Raketa                  Galerie foto ceasuri Raketa

Ceasurile Raketa au fost fabricate la “Fabrica de ceasuri Petrodvorets” (la 30 de km fata de St.Petersburg).

Interviu cu Anatolii Aleksandrovich Cherdantsev, Director Executiv Raketa:

 

Andrei: Domnule Anatolii Aleksandrovich, va rog sa va prezentati in cateva cuvinte, si sa ne spuneti de cat timp faceti parte din echipa Raketa?

Anatolii Cherdantsev: M-am nascut in Ekaterinburg. Am absolvit Universitatea de Stat de Inginerie Ural, si sunt licentiat in inginerie. Sunt implicat in domeniul ceasurilor din anul 2002.

Andrei: Fabrica Raketa are o istorie lunga, care dateaza inca din secolul 18 (cand Rusia era sub conducerea tarului Petru I), dar totusi Raketa a inceput sa fabrice ceasuri abia din anul 1949. Ati putea pune in revista principalele etape ale istoriei fabricii Raketa, din momentul in care a inceput sa produca ceasuri? Care au fost primele ceasuri produse de Raketa si pentru ce piata erau ele destinate?

Anatolii Cherdantsev: Istoria este "radacina" care face "copacul" nostru puternic. Radacinile Fabricii de Ceasuri Petrodvorets  (FCP) se intind pana la vechile fabrici de smalturire si cearmica din Peterhof. Lucrarile de arta care au fost create aici au devenit mandria multor muzee rusesti si palate.

    Fabricile din Peterhof au fost create de tarul Petru I in 1721 pentru a satisface nevoile Familiei Imperiale. In 1932 fabrica a fost redenumita the “Factory of Precise Technological Stonework (imi scapa traducerea astept un mail cu o sugestie)” si a inceput in scurt timp sa produca rubine pentru industria orologiera. In 1950 Fabrica de Ceasuri Petrodvorets a primit pentru prima oara sarcina de a ansambla ceasuri de mana barbatesti. Chiar daca ceasurile Zvezda erau ansamblate din componente primite din fabricile oraselor Penza si Moscova si chiar daca numarul total de mecanisme ansamblate era de ordinul zecilor de mii, tranzitia la acest tip de productie a solicitat mult efort din partea celor implicati. In aceasta perioada a aparut o noua marca de ceasuri - "Pobeda" ("Victorie" - pentru comemorarea victoriei asupra Germaniei naziste in "Marele razboi patriotic”); acesta era ansamblat din componente produse de Prima Fabrica de Ceasuri Moscova. Specialistii din cadrul fabricii noastre au reusit sa construiasca toate instrumentele si echipamentele necesare pentru a produce propriile noastre componente de ceasuri.

In anul 1951 numarul de mecanisme ansamblate a crescut de 6,5 ori. In 1954 fabrica noastra deja producea 276000 de ceasuri de mana in fiecare an si aceste ceasuri erau ansamblate folosind componente realizate in cadrul fabricii.

In 1956 un grup de tineri ingineri a creat un nou tip de ceas numit “Rossiia” si peste cateva luni ceasul “Record”, aceastea avand grosimea de doar 2,7mm.

In 1977 ultima linie de ansamblare manuala de ceasuri a fost inchisa, trecandu-se la linia de productie complet automata. Atunci a fost proiectat si construit mecansimul Raketa. Acest mecanism a devenit unul dintre cele mai bune din tara noastra si in urmare a fost folosit ca mecanism de baza pentru mai mult de 20 de calibre, incluzand calibre cu protectie antimagnetica, mecanisme pentru exploratori polari, mecanisme cu armare automata, etc.

Andrei: Ne puteti spune cand a fost produs primul ceas 24h in Rusia? Cand a fost creat primul ceas  24h Raketa? Aveti poze cu primele ceasuri 24h Raketa? Cine a dezvoltat primul ceas 24H Raketa?

Anatolii Cherdantsev: Din pacate nu avem informatii despre primele ceasuri 24H din Rusia. In Rusia dinaintea revolutiei. La inceput industria orologiera nu a fost prea dezvoltata si majoritatea ideilor noi erau importate din Vest. In timpul perioadei sovietice, statul rus era unicul proprietar al oricarui fel de concept / design, si civilii puteau ajunge in inchisoare daca realizau ceva ce ar putea fi catalogat   ca  “a nu fi necesar pentru popor”.

Bineinteles ca au fost inventatori si ingineri talentati, dar numele lor nu au fost niciodata publicate si astfel au ramas necunoscuti.

 Fabricile de ceasuri au fost construite prima oara la mijlocul anilor 1930 in Moscova si Penza.  Echipe de cerecetare-dezvoltare au fost create, si in curand au fost realizate componente si mecansime  originale proprii. In 1949 the FCP a inceput producerea mecanismurilor “Pobeda” (fara balans antisoc, si secundar la ora 6) ale caror carcasa, punti si lant cinematic erau construite de asa maniera incat orice modificare sau adaugare de complicatii era imposibila.

Aceste mecanisme erau ansamblate folosind componente produse de Prima Fabrica de Ceasuri Moscova.

La inceputul anilor 1960, FCP avea deja formata o echipa de ingineri straluciti care erau capabili sa mareasca constant capacitatile de productie, dar si sa conceapa designuri proprii, independente si sa ansambleze utilajele complexe si sa stapaneasca tehnologiile necesare pentru tratarea metalelor si componentelor de ceasuri.

La aceasta au contribuit mai multi factori:

-  Nivelul ridicat de pregatire a specialistilor implicati in procesul de fabricatie, si prezenta  echipelor speciale de cercetare si dezvoltare.
-  Dorinta statului rus de a incuraja dezvoltarea de tehnologii-inalte si imbunatatirea echipamentelor.
-  O crestere a finantarii proiectelor de cercetare-dezvoltare.
- “Cortina de Fier” care ne-a impiedicat sa avem acces la tehnologiile de varf din afara granitelor.

 

In 1962 FCP a inceput productia unui un mecanism - “Rossiia” cu protectie antisoc si secundar central. Aproape imediat s-a facut si o versiune cu afisaj 24 H.

In acea perioada USSR obtinea succese mari in explorarea spatiala, aviatie, explorarea Polului Nord / Polului Sud, astfel statul a simtit necesitate unor ceasuri adaptate exploratorilor, ofiterilor supraveghetori de pe platformele petroliere de extractie, marinari si piloti.

 O echipa uimitoare de ingineri condusi de Mikhail Arsentievich Kisilev si Ivan Alekseevich Starkov au proiectat, dezvoltat si produs noul mecanism.

Totusi mecanismul Rossiia isi atinsese limitele si a fost considerat inadecvat pentru viitoare imbunatatiti si modificari. Toate ideile care au fost dezvoltate pana la acel moment au fost implementate in noul mecansim Raketa care a fost creat in 1968. Acest nou mecansim putea accepta multe feluri de modificari: calendar, armare automata, repetitor. La momentul respectiv a fost facuta si modificarea pentru afisare tip 24H.

Inginerii Kisilev si Starkov au fost responsabilii pentru dezvoltarea mecanismului “Raketa”, ei au adaugat calendar in 1969, iar in 1972 a fost introdus balansul fara suruburi de compensare.

Varianta cu armare automata a fost introdusa in 1976, dar producerea acestei variante presupunea un  proces de fabricatie mai complex, si astfel ceasul devenea prea scump pentru consumatorul de rand. Productia acestei variante a fost stopata in 1980.

Urmatorii ingineri au avut un rol important in designul si producere mecanismului Raketa: Liudmila Iakovlevna Voinik, Liudmila Nikolaevna Chingi, Rimma Ivanovna Kolesnikova, Lidia Mikhailovna Didinkina precum si multi altii.

Andrei: Cum a reusit Raketa sa supravietuiasca crizei anilor 1990 si despartirii Uniunii Sovietice? Cati angajati aveti acum, si ce organizare aveti?

Anatolii Cherdantsev: In anii 1980 the FCP avea 6000 de angajati, iar fabrica noastra era aproape ca un oras. Aveam propriul dispensar medical, centre de recreere, tabere de vara pentru copii angajatilor, hotele proprii, chair si stadion. Totusi in anii 1990, am fost confruntati cu efectele  scaderii cererii pentru produsele Raketa, importurile masive de ceasuri ieftine chinezesti, si cresterea puternica a costurilor cu energia. Toate acestea, combinate cu greselile facute de management, au dus la stoparea completa a productiei in unele perioade. Ca rezultat, fabrica a fost inchisa si majoritatea angajatilor au fost lasati acasa. Un numar limitat de departamente, cum ar fi departamentul de ansamblare a ceasurilor, au fost pastrate.
       In anii 1990 fabrica noastra a infruntat multe dificultati in decursul perioadei de tranzitie catre economia de piata, si in acelasi timp infruntand “importul gri” de ceasuri chinezesti vandute la preturi de dumping.

 Imensele capacitati de productie ale  giganticei industrii rusesti de ceasuri, pur si simplu nu puteau fi sustinute in acest context.  In 2004 fabrica a fost supusa procesului de faliment, si a fost impartita in doua companii diferite: una responsabila cu inchirierea fostelor birouri si spatii alea fabricii Raketa,  si una care continuat fabricare ceasurilor Raketa. 

Momentan producem sase calibre bazate pe mecanismul “Raketa”: calibrul 2609 NA (mecansim clasic cu afisaj ora, minute, secunde), calibrul 2623 (mecanism 24 H), calibrul 2614 (calendar), calibrul 2628 (dublu calendar), calibrul 26690 (cu 3 cadrane suplimentare: ziua saptamanii, afisaj 24 H, ziua lunii)  si calibrul 266891 (calendar fazele lunii).

 Momentan compania Raketa are 30 de angajati cu norma intreaga, care sunt specialisti de top, si inca 20 subcontractori independenti care se ocupa de diferite aspecte ale productiei de componente pentru mecanisme.

Ca si in trecut, Raketa ramane un manufacturier adevarat de ceasuri, din moment ce majoritatea componentelor noastre sunt fabricate in propria fabrica.

Andrei: In afara de Raketa, cealalta companie care ofera ceasuri cu afisaj 24 H este Volmax (care producere marcile Aviator, Sturmanskie si Buran ); Vostok a avut si el in gama ceasuri 24 H dar acum  nu mai au. Conform spuselor Presedintelui Volmax Valentin Ivanovich Voldoko, ceasurile 24 H nu constituie mai mult de 4 -5 % din toatalul productiei Volmax. Ce proportie din productia Raketa o detine ceasurile 24H ? Care e importanta ceasurilor 24H pentru Raketa si pentru industria ruseasca producatoare de ceasuri ?  In ce procent sunt destinate ceasurile pentru piata ruseasca, si ce procent este exportat? In ce tari sunt exportate ceasurile Raketa?

Anatolii Cherdantsev: Ceasurile cu cadran 24H si mecansim 24H sunt oarecum  “varful de lance “ pentru Raketa. In prezent, oamenii care cumpara aceste ceasuri sunt de obicei tineri care nu vor sa “mearga dupa turma” si apreciaza originalitatea unui afisaj 24H. De fapt o mare parte din productia de exportata este constituita din ceasurile 24H. Credem popularitatea acestor ceasuri are la baza combinatia de originalitate cu raportul cost/calitate imbatabil. Tarile noastre principale in care exportam sunt Germania, Marea Britanie si Romania.

Ceasurile cu mecanism calibrul 2623 au reprezentat 16% din toata productia noastra 2008, dar bazandu-ne pe cifrele primelor 6 luni din 2009, aceasta proportie se va dubla la 30% din totalul productiei pentru anul 2009.

Trebuie sa scot in evidenta, ca si alte marci de ceasuri, Raketa a suferit din cauza proliferarii de ceasuri contrafacute si in special ceasuri Raketa 24H contrafacute. Am afisat pe siteul nostru o lista de vanzatori care comercializeaza ceasuri contrafacute printre care amintesc unele magazine de pe Ebay:  “Russian_dvd”, Juri Levenberg si “Ruscamera store” - Andrei). Fiti foarte atenti sa nu cumparati asemenea ceasuri contrafacute.

Andrei: Ceasurile Raketa sunt recunoscute pentru rezistenta lor extradordinara si precizie excelenta – care este secretul? Deasemeni, ceasurile Raketa sunt adesea laudate pentru mecanismele lor, dar carcasele in sine sunt adesea acuzate ca au fost fabricate ieftin. Cum raspundeti la aceasta critica?

Anatolii Cherdantsev: Rezistenta si precizia mecanismeleor Raketa are la baza cerintele specifice de design care au fost stabilite la momentul dezvoltarii mecanismului si care au determinat unicul design al …...........................si a puntilor.

     Sunt cateva tehnici de constructie deosebite. De exemplu, in timpul procesului de fabricatie foaia de metal din care sunt taiate …. si puntile  este fixata de menghine fixate in gauri speciale. Astfel foaia, …....... , puntile si alte piese sunt in afara riscului de tensionare sau deformare inca din minutul unu. Acesta este doar un exemplu din multe tehnici unice care au fost dezvoltate pentru a atinge un nivel inalt de acuratete a mecansimeleor. Dar principalul aspecte, bineinteles, este nivelul inalt de competenta si dedicarea a inginerilor nostri.
    Am comandat in iunie 2009 o serie de teste speciale, in cadrul unei companii elvetiene, care au concluzionat ca mecanismul nostru era deosebit de robust, si din multe puncte de vedere chiar mai robust decat carcasele noastre. Aceste rezultate se datoreaza unei serii de caracteristici de design care garanteaza soliditatea si acuratetea mecanismului nostru.
    Apropo, primim mult feedback prin posta si email de la clientii nostri, si unele din relatarile lor sunt aproape incredibile. De exemplu o persoana si-a pierdut ceasul in gradina, si l-a gasit un an mai tarziu. A intors ceasul si a mers impecabil (dupa cea a supravietuit o “iarna ruseasca” - Andrei).

     Cu privire la calitatea carcaselor noastre, noi am pastrat modelele de carcase vechi, traditionale, care pun in evidenta functionalitatea ceasurilor noastre si care pot fi purtate de catre orice persoana, indiferent de venit sau varsta.  Calitatea carcasei in sine respecta in totalitate normele din domeniu, ceea ce nu poate fi spus despre ceasurile contrafacute care vin din Asia si care sunt adesea facute din aliaje ieftine.

Andrei: Ceasurile Raketa sunt uneori criticate pentru lipsa lor de rezistenta la apa la adancimi mai mari. Este aceasta critica corecta?  

Anatolii Cherdantsev: In gama noastra avem ceasuri cu adevarat water-resistant , dar aceste ceasuri costa mai mult decat cele cu design rezistent doar la stropire.  

Andrei: Cum vedeti viitorul Raketa?

Anatolii Cherdantsev: Planuim sa ne marim si sa ne modernizam gama noastra de ceasuri, dar le vom pastra trasaturile lor traditionale. Principalul aspect este sa pastram calitatea si fiabilitatea mecanismelor noastre. Pentru aceasta trebuie sa formam o noua generatie de specialisti. Credem cu tarie ca formarea unei noi generatii de ingineri este unul din cele mai importante aspecte ale misuni noastre.

 

 

Traducere si adaptare dupa: http://russian24hours.info/?page_id=275

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii  

 
0 #4 g 06-04-2014 09:55
buna ziua, va intereseaza cumva un ceas de buzunar raketa model zero, made in ussr, arata impecabil, tinut in colectia personala, lant original inclus? am anuntul pe tocmai si doar pe mercador cu poze. ieftin, negociabil. multumesc
Citat
 
 
0 #3 ioana 21-11-2013 07:45
am si eu un ceas de vanzqare raketa
Citat
 
 
0 #2 Marius 05-05-2013 16:56
Citez pe Stefan, Braila:
Mă bucur să constat că ceasurile mecanice nu au avut şi - din fericire, sper - nu vor avea soarta produselor Kodak (foto)! Puteţi produce deopotrivă pentru "nostalgici" ca mine sau, de ce nu, pentru tinerii de azi - încă nu cred că un telefon mobil, cât de performant ar fi (sau un ceas "electronic"), nu poate înlocui un ceas mecanic!... Să auzim numai de bine!

Eu am 12 ani si am mostenit de la un bunel un cehas luch vechi si de altul un ceas de buzunar molnya ,im lac f.mult
Citat
 
 
+1 #1 Stefan, Braila 25-03-2012 19:05
Mă bucur să constat că ceasurile mecanice nu au avut şi - din fericire, sper - nu vor avea soarta produselor Kodak (foto)! Puteţi produce deopotrivă pentru "nostalgici" ca mine sau, de ce nu, pentru tinerii de azi - încă nu cred că un telefon mobil, cât de performant ar fi (sau un ceas "electronic"), nu poate înlocui un ceas mecanic!... Să auzim numai de bine!
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează


IMGP6371.JPG

Ultimele comentarii